Domborzati térkép

Budapest domborzata

Budapest Magyarország fővárosa és legnagyobb városa, az ország középső részén található. A város területe 525 négyzetkilométer (202 négyzetmérföld), és a Duna két oldalán fekszik, amely a város közepén folyik keresztül. A Duna két fő részre osztja a várost: Buda, amely a nyugati parton található és dombos domborzat jellemzi, és Pest, amely a keleti parton található és viszonylag sík. A város átlagos tengerszint feletti magassága 96 méter. A város legmagasabb pontja a János-hegy, amely 527 méterrel van a tengerszint felett, a legalacsonyabb pont pedig a Duna 96 méterrel a tengerszint felett.


A duna által kettészelt város több híres nevezetességgel rendelkezik, mint például a Budai Vár, a Magyar Parlament épülete és a Lánchíd – melyek mind a folyó mentén találhatók. Emellett a város számos termálfürdőjéről is ismert, mint például a Széchenyi Gyógyfürdő és a Gellért Gyógyfürdő, amelyeket a környező hegyekben található forró források táplálnak.

Utazáshoz használja az útvonaltervezőt.

Magyarország domborzata

Magyarország Közép-Európában található, tengerparttal nem rendelkező ország. Domborzatát több jellegzetes vonás jellemzi.

  • A Magyar Alföld, más néven a Puszta, egy nagy kiterjedésű, sík síkság, amely az ország keleti részét foglalja el. Ez Magyarország legnagyobb része, és a hatalmas füves területekről és vizes élőhelyeiről ismert, amelyek számos vadon élő állatnak adnak otthont.
  • Magyarország északkeleti határa mentén a Kárpátok természetes határt képeznek. E hegyek közé tartozik az ország legmagasabb csúcsa, az 1014 méteres Kékes, amely a Kárpátok hegyvonulat része, amely Közép- és Kelet-Európa számos országán keresztülhalad.
  • Az ország nyugati részén található a Dunántúli-hegység, amelyet a dombvidék és a kisebb hegyvonulatok jellemeznek. Kevésbé magasak, mint a Kárpátok, a legmagasabb csúcsuk az Írott-kő 882 méterrel.
  • A Balaton-felvidék az ország nyugati részén, a Dunántúltól délre fekvő dombvidék. A régió bortermeléséről ismert, és itt található a híres Balaton, amely Közép-Európa legnagyobb tava.
  • A Duna északnyugatról délkelet felé halad át az országon, több szigete van, és vízenergia forrása.

Ezek az adottságok teszik Magyarországot változatos tájakkal rendelkező országgá, mindezeknek köszönehtően egyedülálló és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik.


Nagyobb térképre váltás

Utazik? Segítünk a szállásfoglalásban: Szálláskereső