Traffipax térkép – Véda, Hu-Go, NKH helyszínek térképe

2016. április 5-én, reggel 8 órától éles rendszerrel lépett életbe Magyarországon a szupertraffipax-hálózat, melynek a hivatalos neve Véda közúti intelligens kamerahálózat. Vezessen tehát a korábbinál is óvatosabban!

Ezentúl ha túl gyorsan hajt, ha átlépi szabálytalanul a záróvonalat, ha nem érvényes gépjárművének a műszaki vizsgája, ha netán a forgalommal szemben vezet, jóval nagyobb eséllyel bírságolja meg a rendőrség. Az új szupertraffipax-rendszer az ország 134 pontján 365 kamerával ellenőrzi a közúti rendet.

A szupertraffipax-hálózat beruházást teljes egészében az Európai Unió fizette és 14,5 milliárd forintba került a kiépítése, bevezetése. Hivatalos indoklás szerint célja a halálos közúti balesetek számának drasztikus csökkentése, mert Magyarországon a legtöbb baleset még mindig gyorshajtás következtében történik.

A közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése – különösen, ha az ellenőrzés gyakori és széles körben felhívják rá a figyelmet – kulcsfontosságú a közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése terén

– fogalmaz a rendőrség a Véda projektleírásában.

(Frissített tartalom) Beletelik még néhány hétbe, amíg az Országos Rendőr-főkapitányság komplex közúti közlekedési ellenőrzési pontjait (KKEP) teljes egészében kiépíti, amelyekkel a várakozások szerint legkésőbb 2016 januártól figyelik majd a közúti forgalmat, Magyarországon összesen 132 helyen.

A rendőrség egyelőre sem a rendszerélesítés időpontját, sem a kamerák pontos helyét nem közölte, ezért a Totalcar nyomozásba kezdett és megkérte olvasóit, hogy ha valahol találkoznak az új telepítésű traffipaxokkal, jelezzék a szerkesztőségnek. (Frissített tartalom vége)

Az alábbi térkép a Magyarországon mostanáig felszerelt fix telepítésű traffipaxait mutatja. A térkép folyamatosan frissül, érdemes tehát az oldal linkjét elmenteni!

Update (2017. július 24.)

A Totalcar törölte traffipax térképét, így az alul látható térkép már a TraffiHunter adatait szolgáltatja. Ezt a könnyen használható, szűrhető adatbázist érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, ugyanis segítségével aktuális információhoz juthatunk a  Police.hu és a felhasználói bejelentések alapján jelzett traffipaxok helyzetéről, de ezentúl leolvashatjuk a Fix telepítésű (VÉDA) sebesség ellenőrző kamerákon felül az NKH (KPM) ellenőrzés és a HU-Go ellenőrzés helyszíneit is.

Traffipax térkép

[auto-iframe link=https://www.traffihunter.hu/map/ width=100% height=600px]

Forrás: TraffiHunter.hu

Mire használhatók a legújabban beszerzett traffipaxok?

A leggyakoribb közlekedési szabálysértések figyelésén és a folyamatos, elő adattovábbításon túl a kamerák elvileg alkalmasak:

 • Rendszámfelismerésre
 • Forgalomszámlálásra
 • Forgalomtorlódás észlelésére
 • Veszélyes árut szállító járművek (ADR) észlelése
 • Biztonsági öv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére
 • A járműről készített felvételek továbbítására
 • Behajtási tilalom megszegésének észlelésére
 • Kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére
 • Záróvonal átlépés észlelésére
 • Vasúti átjárón történő áthaladáskor a vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére
 • A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére
 • A leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére
 • Autóbusz forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére

A traffipaxok fent felsorolt tulajdonság-listája már csak elmélet, hiszen az Országos Rendőr-főkapitányság komplex közúti közlekedési ellenőrzési rendszeréhez csatlakoztatott, korábban megvásárolt, 160 darab hordozható, lézeres sebességmérőt sikerült továbbfejleszteni és kiegészíteni az előre beígért funkciókkal a 2015-ös tavaszi tesztidőszak óta, így már nem csak a gyorshajtók ellen használják őket.

Mit tud az új traffipaxhálózat? Videó ismertető

Gyorshajtási bírságok

Az aktuális gyorshajtási díjtételekről itt tájékozódhat: Traffipax térkép és gyorshajtási bírságok díjtételei

Hogy néznek ki az új traffipaxok?

Fix telepítésű. intelligens traffipax

A KKEP rendszer kiépítése az utóbbi évtizedek legnagyobb magyar közlekedésbiztonsági fejlesztésének minősül, még akkor is, ha a fordított “L” betűre hasonlító oszlop hat (!) kamerája jócskán belerondít a települések utcaképébe.

Ez is érdekelheti: Forgalomfigyelő Webkamerák Magyarországon.