Autópálya díjak

Megyei matrica 2023

2015. január 1-től kizárólag az alábbi “autópálya” szakaszokat lehet díjmentesen használni:

 1. M31-es autópálya teljes szakasza
 2. M0 autóút alábbi szakaszai:
 • 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
 • M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz
 • Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

Az M0 további szakaszai, továbbá a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki- és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket. Ha és amennyiben lesz ilyen, az új szabályozás hatálybalépésével (2015. január 1.) kizárólag érvényes  matrica használat mellett autózhat jogszerűen ezeken az utakon.

Autópálya díjak 2023

A megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés 2013. július 1-jei bevezetése miatt a D2, D3 és D4 díjkategóriák megszűnnek, az ezekbe tartozó járművek a HU-GO>> rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.

A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti járművek (személygépkocsik, egyéb teherjárművek) (D1-es kategória) és az autóbuszok (B2-es kategória) továbbra is az e-matricás (használati díjas) rendszerben maradnak.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ. A díjkategóriák a következők:

D1 díjkategória

Motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal is.

B2 díjkategória

A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok, lakóautók és személygépkocsik bármilyen vontatmánnyal is.

A gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.”

A jogosultságok – áfát is tartalmazó – árai a következők:

A díjtáblázat 2023. január 1-től érvényes. A díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát.
*A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matricák D1 díjkategóriás termékként vásárolhatóak meg.

Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Autópálya díjak részletesen

Jármű kategóriák

A díjat a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megfizetni! Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni. A jogosultság a megadott időtartamon belül minden díjköteles útszakaszra érvényes.

Az egyes jogosultságok a következő érvényességi időtartamokra vásárolhatók:

 • heti jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra).
 • havi jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 óráig.
 • éves jogosultság: a tárgyév első napjától, későbbi vásárlás esetén a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Fontos megjegyezni, hogy az e-matrica megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra vonatkozó – visszamenőleges – úthasználati jogosultságot.

Nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalom korlátozásának, elterelésének időtartama alatt, ha a díjas útszakaszt az arra feljogosított hatóságok, terelőútként jelölik ki! Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek a terelőútként kijelölt díjas utat csak az első kihajtási lehetőségig használhatják díjmentesen!

Megyei E-MATRICA 2023

A korábban megszokott időalapú autópálya matricák mellett (10 napos, havi, éves) 2015. január 1-től új, terület-alapú, éves matricatípus válik szükségessé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek számára, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e- matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

Megyei matrica árak 2022. január 1-jétől

KategóriaHetiHaviÉvesMegyei
D13 820 Ft5 210 Ft46 850 Ft5 450 Ft
D27 630 Ft10 420 Ft46 850 Ft10 900 Ft
B216 890 Ft23 950 Ft217 950 Ft21 800 Ft
U3 820 Ft5 210 Ft46 850 Ft5 450 Ft
D1M1 600 Ft2 730 Ft

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (díjköteles úthálózattal rendelkeznek)

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye

Pótdíjak

A Kkt. 33/B. § (8) bekezdése szerint a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet (a továbbiakban: díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet) a megfelelő jogosultság megvásárlását a forgalmi rendszám és a díjkategória alapján ellenőrzi.

Megállítás útján történő ellenőrzés alkalmával a gépjármű vezetője köteles az ellenőrző pontnál megállni, a díjkategória ellenőrzésére a gépjármű és a vontatmány forgalmi engedélyét a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet ellenőrének átadni.

Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzését a a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet a díjköteles útszakaszon belül bárhol végezheti, ideértve a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenőket, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágakat is.

Ha díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül.

Az úthasználati jogosultság érvénytelen:

 • ha alacsonyabb díjkategóriára szól, mint amilyenre az ellenőrzésbe vont gépjárműhöz aktuálisan szükség lenne;
 • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám nem egyezik a jármű tényleges rendszámával;
 • ha a matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg.
 • ha az ellenőrző szelvényen, vagy a nyugtázó értesítésen szereplő felségjel eltér a jármű forgalmi rendszámán szereplő valós felségjeltől,
 • ha a nem buszként nyilvántartott gépjármű B2 éves e-matricával közlekedik.

Az úthasználat jogszerűségét az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Pótdíjak 2023

D1/D2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 18.750 Ft
D1/D2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 74.970 Ft
B2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 84.330 Ft
B2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 337.290 Ft

Ügyfélszolgálat – Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Díjszedési Igazgatósága az M1, M3, M30, M35, M5, M6, M60 és M7-es autópályák mentén összesen 20 ügyfélszolgálati irodát üzemeltet, ahol munkatársaik elsődlegesen klasszikus ügyfélszolgálati és vevőszolgálati feladatokat látnak el.

A helyi tarifával a nap 24 órájában hívható információs vonal telefonszáma: 06-40-40-50-60.

Információs vonalunkon, a nap 24 órájában helyi tarifával hívható kék számunkon elérhető munkatársak bárki számára felvilágosítással szolgálnak az autópályákon érvényben lévő aktuális terelésekről, lezárásokról, a forgalmi helyzetről és az utak állapotáról, de akár a szomszédos országok autópályadíjairól is.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ügyfélszolgálata

A telefonos ügyfélszolgálat belföldről és külföldről a +36 (36) 587-500-as telefonszámon a nap 24 órájában hívható.